Oedeemtherapie

oedeemtherapie bij borstkanker

Oedeemtherapie

Wat houdt het in

Oedeemtherapie bij borstkanker is een cruciale behandeling voor het beheer van lymfoedeem, een veelvoorkomende complicatie na borstkankerbehandelingen zoals chirurgie of radiotherapie. Lymfoedeem treedt op wanneer de lymfevaten beschadigd raken of worden verwijderd tijdens chirurgie, waardoor vocht zich ophoopt en zwellingen ontstaan, meestal in de arm, hand, borst of romp aan de geopereerde zijde.

De doelen van oedeemtherapie bij borstkanker zijn tweeledig: ten eerste het verminderen van de zwelling en ongemakken geassocieerd met lymfoedeem, en ten tweede het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten door het herwinnen van functionaliteit en mobiliteit.

Een belangrijk onderdeel van oedeemtherapie is manuele lymfedrainage, een zachte massagetechniek die helpt bij het stimuleren van de lymfecirculatie en het afvoeren van overtollig vocht. Daarnaast kan compressietherapie worden toegepast in de vorm van speciale kledingstukken. Deze worden gebruikt om de zwelling te verminderen en de lymfecirculatie te ondersteunen.


Oefentherapie speelt ook een belangrijke rol in oedeemtherapie bij borstkanker. Specifieke oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het vergroten van de mobiliteit, terwijl ze ook de lymfecirculatie bevorderen. Deze oefeningen worden vaak aangepast aan de individuele behoeften en mogelijkheden van elke patiënt.

Naast deze directe therapeutische interventies omvat oedeemtherapie bij borstkanker ook educatie over zelfmanagementtechnieken, zoals huidverzorging, het vermijden van overmatige belasting en het dragen van compressiekleding. Patiënten worden aangemoedigd om een actieve rol te spelen in hun eigen herstelproces en om te leren hoe ze hun symptomen kunnen beheren en complicaties kunnen voorkomen.