wat bieden wij aan

oedeemtherapie

Wat is het

oedeem

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. 

Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuitje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

 

 

 

In  grote lijnen zijn de belangrijkste vormen van therapie: compressietherapie en oefentherapie. Compressietherapie kan gegeven worden in de vorm van zwachtelen, gevolgd door het aanmeten van een therapeutische elastische kous. 

Een andere vorm van compressietherapie is manuele lymfedrainage. Dit is een zachte vorm van massage gericht op het activeren van het lymfestelsel en ervoor zorgen dat het vocht weer afgevoerd kan worden. 

Dit lymfestelsel kan ook geactiveerd worden door middel van bewegingen. Oefentherapie kan zeer effectief zijn omdat dit zelfstandig volgehouden kan worden. De rekprikkel op het lymfesysteem zorgt ervoor dat de afvoer van vocht gestimuleerd wordt. 

Onder oefentherapie valt ook ademhaling oefeningen. Dit is bewezen effectief om het overtollige vocht af te voeren. 

Er zal bij u gekeken worden welke vormen van therapie nuttig kunnen zijn. Een behandelplan op maat is de manier om een grip te krijgen op oedeem. 

 

 

Wat kan er aan gedaan worden

therapie

waarom behandelen

Doel

Oedeemtherapie kan veel voordelen bieden, waaronder verlichting van pijn, vermindering van het stramme zware gevoel en reductie van de zwelling. Het kan ook een positief effect hebben op de bewegingsvrijheid en functie van de patiënt. Het belangrijkste antwoord op vraag waarom oedeemtherapie is: je verbetert de kwaliteit van het leven.